Waarom zou je hardlopen?

20 januari 2014

Op zondag 19 januari hebben drie bewoners samen met teamleider Jan de Leemkuilcross (8,4 km) gelopen in Berg en Dal. Een thuiswedstrijd, de Leemkuil ligt immers in de achtertuin van Stichting Moria. Er wordt een goede prestatie neergezet. Iedere bewoner loopt ondanks de drassige ondergrond en het zware bosparcours een tijd onder de vijftig minuten! Grenzen zijn opgezocht en ze hebben zichzelf overtroffen. Met groot doorzettingsvermogen, enthousiasme en de bijbehorende adrenaline komen ze meer dan tevreden over de eindstreep.

Doel

De Leemkuilcross is de eerste van een serie wedstrijden. Allemaal voor het grote doel: de Breakout Run op 17 mei in Schaijk. Vanaf januari lopen we elke maand minimaal één wedstrijd met verschillende afstanden. In april zelfs een halve marathon! (21,1 km).
Iedere donderdagmorgen om acht uur lopen de bewoners hard. Daarnaast trainen we regelmatig individueel op andere momenten. Sport heeft een vaste plek binnen de begeleiding van Moria. Er hoeft niet uitgelegd te worden dan sport belangrijk is voor de gezondheid, maar het heeft meerdere doelen. Het opzoeken en verleggen van je grenzen, verkrijgen van doorzettingsvermogen, omgaan met weerstand en het overwinnen van tegenslagen.

Hardlopen in het bijzonder heeft nog een andere doel. Diverse wetenschappelijke studies tonen aan dat hardlopen een bijdrage levert aan het stoppen van een verslaving. Zonder moeilijke gesprekken of therapievormen helpt ‘alleen’  het hardlopen al. Het maakt een stof aan die de verleiding van (oud) verslavingsgedrag vermindert of zelfs wegneemt. Onder andere Bram Bakker (psychiater) schreef een boek over dit onderwerp:  ‘Runningtherapie’.

Vooruit kijken

De volgende wedstrijd is de Rusthoeveloop in Putten op zaterdag 15 februari (15km). Conclusie is dat ondanks de fantastische prestatie van de Leemkuilcross de frequentie van de training de aankomende tijd wel wat omhoog moet. De uitdaging is om je steeds te verbeteren.

Jan Wassink, teamcoördinator