Aandachtig aanwezig

Stichting Moria is in 1994 opgericht door fraters en zusters. Een bescheiden begin, met vijf bewoners, vier medewerkers en drie zusters die als vrijwilligers in huis pannenkoeken bakten tussen de middag. De kern van de zaak: aandachtig aanwezig zijn bij jonge mensen na de gevangenis, ze een thuis bieden, een relatie met ze aangaan. 

Rondom deze kern is er in de loop van de jaren veel tot stand gekomen. Moria heeft alle papieren gehaald om als ‘erkende zorginstelling’ te gelden. Meer dan vijfendertig bewoners zijn er nu, vijftien medewerkers en geen zusters meer – zij zijn allemaal gepensioneerd – maar wel persoonlijk begeleiders, stagiairs en oproepkrachten die alles weten van het cliëntvolgsysteem, kwaliteitsprotocollen en het declareren van zorg. Want dat hoort er allemaal bij nu we niet meer in opdracht van religieuze broeders en zusters werken, maar voor justitie, gemeente en jeugdzorg. 

In de loop van de vijfentwintig jaar dat we dit werk doen hebben we veel geleerd. Werken met de forensische doelgroep zit ons inmiddels in de genen, hoe kan het ook anders. Toch blijft het team zich voortdurend scholen en ontwikkelen als het gaat om forensisch werken met jongvolwassen mannen. De persoonlijk begeleiders werken vanuit een methodische visie waarin zingeving centraal staat. De aanpak van Moria levert aantoonbaar resultaat op, ze draagt bij aan het levensgeluk van de bewoners én aan een veiliger samenleving.

“Je krijgt hier je eigen leven weer in de hand”

Methodische visie

Goede sfeer

Moria werkt kleinschalig in een verzorgde en veilige omgeving. Er heerst een goede sfeer doordat

team

Moria heeft ruim vijfentwintig jaar ervaring met het begeleiden van jongvolwassen mannen na de gevangenis of tijdens de laatste fase van hun straf. Onze ervaring is in de loop der jaren gegroeid en onze kennis is volwassen geworden. Maar we houden bewust vast aan kleinschalig werken, een beetje tegen de trend van groeien en groter worden in. Alleen zo kunnen we de persoonlijke aandacht bieden waarvan we denken dat die het verschil maakt in het leven van mensen.